Wat is recyclen?

In Nederland produceren we naast veel producten ook een behoorlijke berg afval. Elk jaar bijna 500 kilo per persoon. Gelukkig scheiden we ons afval steeds vaker en recyclen we meer.

Maar wat is recyclen precies? Wij leggen je uit wat recyclen betekent en wat de voor- en nadelen ervan zijn. We eindigen met een filosofie die nóg een stapje verder gaat.

Recyclen betekenis

Recycling is het opnieuw gebruiken van materialen. Producten worden altijd gemaakt van verschillende grondstoffen. Bij de verwerking (na gebruik) van een product worden de grondstoffen gescheiden. Vervolgens zijn die grondstoffen weer de basis voor nieuwe producten.

De meest gerecyclede grondstoffen zijn glas, plastic en papier. We nemen die laatste even als voorbeeld. Oud schrijfpapier wordt bijvoorbeeld een krant, kartonnen dozen en uiteindelijk wc-papier. 

recyclen-quote

Recycling en hergebruik worden soms door elkaar gebruikt, maar betekenen niet hetzelfde. Bij hergebruik wordt een product namelijk niet in grondstoffen gescheiden. Een oude houten stoel naar de kringloop brengen, dat is hergebruik. Van dat hout bijvoorbeeld pallets maken, is recycling.

Vormen van recycling

In de basis zijn er twee vormen van recycling: voor hetzelfde doel en voor een ander doel. 

Een voorbeeld van ‘voor hetzelfde doel’ is glas. Hier wordt altijd weer glas van gemaakt – en gelukkig kan dat oneindig vaak (net als onze circulaire solid surface). Van nieuwe glazen flessen en parfum tot bierflesjes. 

Een voorbeeld van ‘voor een ander doel’ is aardolie. Dat wordt vaak eerst gebruikt om plastic van te maken. Daarna kan het worden verbrand om als energie te gebruiken.

Voordelen en nadelen van recyclen

Recyclen heeft verschillende voor- en nadelen: 

+ Er zijn minder nieuwe grondstoffen nodig. Minder bomen voor papier, minder aardolie voor plastic.

+ Er is minder landbouwgrond nodig voor de productie van grondstoffen, zodat er meer overblijft voor voedselproductie.

+ Het beperkt de uitstoot van broeikasgassen en energie. Hergebruik van materialen kost minder energie dan ze nieuw te produceren.

Niet-recyclebaar plastic materiaal wordt vaak geëxporteerd naar landen waar regelgeving minder strikt is. Het resultaat: deze landen dumpen en storten de materialen in de natuur. Dit heeft negatieve gevolgen voor het milieu en de gezondheid van mensen en dieren.

Cradle-to-cradle-filosofie

Veel grondstoffen gaan door recycling in kwaliteit achteruit. Je kunt ze maar een beperkt aantal keer opnieuw gebruiken voordat ze ‘op’ zijn. Dit proces noemen we daarom ook wel downcycling. Een aanpak om te grondstoffen zonder kwaliteitsverlies te hergebruiken is de cradle-to-cradle-filosofie

Bij Marlan passen we de cradle-to-cradle-filosofie toe bij onze nieuwste solid surface-producten. We recyclen het product in zijn geheel: we vermalen een gebruikt keukenblad en maken er een douchevloer van. Er ontstaat geen restafval en de kwaliteit is als nieuw.

Visueel ingesteld? De onderstaande infographic vat het bovenstaande handig samen.

wat-is-recyclen-betekenis

© 2014 - 2024 Marlan® Solid Surface