Cradle-to-cradle betekenis

Als je online naar ‘duurzaamheid’ zoekt, kom je vrijwel altijd de term cradle-to-cradle tegen. Maar wat betekent het eigenlijk? Hoe is het anders dan recyclen? En wat is een cradle-to-cradle-certificering? Wij leggen het je uit.

Wat betekent cradle-to-cradle?

Cradle-to-cradle (C2C) is een relatief nieuwe kijk op productie. Cradle-to-cradle betekent letterlijk ‘van wieg tot wieg’ en is in 2002 bedacht door de Duitse chemicus Michael Braungart en de Amerikaanse architect William McDonough. Ze schreven erover in hun boek ‘Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things’.

Hun idee is als volgt: afval is voedsel, net als in de natuur. Bladeren die van een boom vallen, zijn voedsel voor diezelfde boom. Cradle-to-cradle is de vertaling van dat principe naar de huidige productieprocessen: afval als ‘voedingsstof’ voor nieuwe producten.

Volgens Braungart en McDonough moet een generatie voorzien in haar eigen behoeften, zonder daarbij de mogelijkheden van volgende generaties te beperken. Sterker nog: we moeten toekomstige generaties juist van meer mogelijkheden voorzien. Cradle-to-cradle is volgens hen dé manier om dat waar te maken. 

Een voorbeeld uit de fabriek van Marlan: producten uit onze Neutral White-lijn zijn oneindig herbruikbaar. We ontwierpen onze solid surface op zo’n manier dat we het na gebruik kunnen omzetten tot een compleet nieuw product. En het bijzondere is: dat doen we zonder kwaliteitsverlies en extra afval.

Wat is het verschil tussen cradle-to-cradle en recyclen? 

Cradle-to-cradle is niet hetzelfde als recyclen. Bij recyclen worden materialen hergebruikt, maar tijdens dit proces ontstaat ook restafval. Daarnaast kun je een materiaal een beperkt aantal keer recyclen voordat de kwaliteit weg is. Recyclen wordt daarom ook wel cradle-to-grave (‘van wieg tot graf’) genoemd. Bij recyclen gaan materialen uiteindelijk voorgoed verloren, waardoor je steeds weer nieuwe grondstoffen moet gebruiken.

Bij C2C is er sprake van 100% hergebruik. Producten worden op zo’n manier ontworpen en geproduceerd dat je de materialen oneindig opnieuw kunt hergebruiken. Als een wastafel of keukenblad van marlan aan vervanging toe is, vermalen we de kunststof. Daarna dient het als basis voor nieuwe producten. Er ontstaat geen restafval en de kwaliteit is als nieuw.

Cradle-to-cradle-certificering

Een C2C-certificering wordt toegekend aan bedrijven die volgens de cradle-to-cradle-richtlijnen produceren. Met dit internationale keurmerk laat je als organisatie zien dat je op een duurzame manier produceert.

Voor dit keurmerk wordt een organisatie gecontroleerd op:

  • Samenstelling van de materialen
  • Mogelijkheden tot hergebruik van de materialen
  • Gebruik van hernieuwbare energie
  • Duurzaam waterbeheer
  • Sociale rechtvaardigheid

Visueel ingesteld? De onderstaande infographic vat het bovenstaande handig samen.

cradle-to-cradle-betekenis

© 2014 - 2024 Marlan® Solid Surface