Wat is marlan solid surface?

Marlan solid surface: duurzaam oppervlaktemateriaal

Marlan solid surface is een hoogwaardige kunststof die uitermate geschikt is voor allerlei toepassingen.

Solid surface betekent letterlijk ‘duurzaam oppervlaktemateriaal’. Het is een nieuwe generatie van gegoten of gespoten minerale polymeer-producten. Solid surface is een mix van speciale harsen met minerale vulstoffen op aluminiumbasis. Het homogene materiaal kan op verschillende manieren worden samengesteld, maar is meestal een binding van een hars met aluminiumtrihydraat (ATH) en kleurdragers. ATH is een vlam-vertragende vulstof die normaal gesproken aan polyester-, vinylester- en epoxyharsen wordt toegevoegd om ze brandvertragend te maken.

machine in de fabriek van marlan solid surface

In de fabriek van Marlan solid surface 

Marlan solid surface is een massief, niet-poreus materiaal

Het is een homogeen mengsel van een speciaal hiervoor ontwikkelde polyesterhars en minerale vulstoffen. De hoogwaardige polyesterhars geeft marlan een mooie, zuivere kleuring. Karakteristiek voor marlan is dat het oppervlak steenachtig, maar niet koud aanvoelt. Dit en de keuze voor polyesterhars onderscheidt marlan van andere solid surfaces.

Marlan combineert de voordelen van synthetische materialen met de schoonheid van natuursteen. Onze solid surface lijkt op marmer en graniet, maar is stukken lichter, is bestand tegen chemicaliën en voelt veel warmer aan. Het kan ook nog eens als hardhout worden bewerkt.

Omdat marlan door en door dezelfde kleur heeft, kunnen er ook driedimensionale vormen mee worden gemaakt. Met onze speciale POLYMIX tweecomponentenlijm zijn naadloze en bijna onzichtbare verbindingen tussen marlan producten mogelijk, waardoor er een hygiënische eenheid ontstaat.

Marlan produceert al meer dan 32 jaar solid surface

Marlan is opgericht in 1986. De afgelopen jaren is er veel veranderd in zowel het productieproces als in de verschillende eindproducten die erbij zijn gekomen. Ook is het basisrecept voor marlan solid surface sterk verbeterd in de jaren ’90 in samenwerking met DSM. Het huidige recept wordt al 20 jaar gebruikt. Dit recept ligt uiteraard in onze kluis in de kelder.

Marlan heeft 32 jaar ervaring met Solid Surface

Vuil, beschadiging en reparatie

Het dagelijks schoonmaken van marlan doe je met een vochtig doekje. Omdat het materiaal vuilafstotend is, heb je dat in een handomdraai gedaan.

Zitten er kleverige vlekken op het materiaal (limonade, fruit, vette vingers), dan gebruik je een vaatdoekje met natuurlijke schoonmaakmiddelen, zoals groene zeep.

Moeilijke vlekken kun je voorzichtig met een doekje met vloeibaar schuurmiddel of met een schuursponsje verwijderen. Voorbeelden van moeilijke vlekken zijn nagellak, make-up en ijzerkrassen. Ook eventuele kleine krassen kun je op deze manier wegwerken.

De unieke eigenschappen van marlan solid surface 

Wat maakt marlan solid surface zo bijzonder? We nemen de belangrijkste eigenschappen hieronder met je door. In willekeurige volgorde, want afhankelijk van je wensen kun je op basis van elke eigenschap besluiten om voor marlan te kiezen. Al die andere kwaliteiten zitten er gratis bij.

voorbeeld van solid surface in de keuken

Marlan solid surface is:

 • Niet-poreus. Het oppervlak is volstrekt glad. Daardoor is het zeer hygiënisch, omdat bacteriën zich niet aan het oppervlak kunnen hechten. Toepassingen in medische omgevingen, zoals ziekenhuizen, de kinderopvang, scholen en tandartspraktijken, liggen voor de hand.
 • Vochtbestendig. Vocht kan niet doordringen in het gladde oppervlak van marlan, zodat het ideaal is voor toepassing in de (professionele) keuken en in vochtige ruimten, zoals de badkamer.
 • Voedselveilig. Rauw vlees op het aanrecht? Een ei laten vallen op je werkblad? Geen probleem. Bacteriën maken geen schijn van kans. Onze solid surface biedt optimale voedselveiligheid.
 • Naadloos. Toepassingen die uit meerdere delen bestaan, zijn naadloos te verlijmen. Doordat we voor elke kleur een exclusieve lijm op maat kunnen maken, lijken ze uit één stuk te zijn gemaakt.
 • Kleurrijk. Marlan is verkrijgbaar in iedere gewenste kleur. Die kleur wordt volledig vermengd met de andere componenten van de solid surface. Mocht je een stuk van je werkblad willen afzagen, dan is dat geen enkel probleem.
 • Kleurvast. De gekozen kleur blijft mooi, ook als het marlan product in de zon staat.
 • Aantrekkelijk. Marlan is een lust voor het oog.
 • Bestand tegen chemische stoffen. Dit maakt marlan ook geschikt voor het scheikundelokaal of voor een fabrieksruimte waar met chemicaliën wordt gewerkt.
 • Licht doorlatend. Deze translucentie geeft marlan een unieke uitstraling. Vooral bij wisselende lichtinval of belichting komt deze mooi naar voren.
 • Robuust en duurzaam. Marlan solid surface is behoorlijk hufterproof. Alleen als iemand er goed zijn best voor doet, is het oppervlak te beschadigen. En zelfs dat is geen ramp, want marlan solid surface is goed te herstellen.
 • Vlek-werend. Het oppervlak zonder poriën stoot vlekken af en is makkelijk schoon te houden.
 • Driedimensionaal te vormen. Door het materiaal te verwarmen en daarna te buigen, kan solid surface worden verwerkt tot allerlei driedimensionale vormen.
 • Als hardhout te verwerken. Marlan kan worden gezaagd, geschuurd en gepolijst als elk hardhouten product.
 • Makkelijk te herstellen. Het oppervlak van marlan is geschuurd. Het voordeel daarvan is dat het onderhouden kan worden. Marlan is een duurzaam materiaal dat niet snel beschadigt. Komen er toch krassen of beschadigingen op het materiaal, dan kun je dit keurig laten wegwerken.

Hoe wordt marlan solid surface gemaakt?

De fabricage van marlan vergt veel specialistische kennis en apparatuur. Om te beginnen maken we een mix van polyesterhars, bauxietpoeder en kleurstof. Dit materiaal wordt chemisch gemengd en verhit.

Spuitgieten, op maat maken en afwerken

Wat er daarna met de solid surface gebeurt, is afhankelijk van de toepassing. We kunnen de solid surface in mallen injecteren (spuitgieten) om er allerlei driedimensionale vormen van te maken. We kunnen ook bladen, platen of blokken van het materiaal maken. Het is maar wat de klant wil.

Blokken, platen of blokken solid surface snijden we op maat, waarna we meerdere onderdelen kunnen samenvoegen en lijmen. Hiervoor gebruiken we onze speciale POLYMIX tweecomponentenlijm, waarin delen van dezelfde materiaalsoort zijn verwerkt. Daardoor ontstaat er één geheel zonder zichtbare naden, vouwen of kleurafwijkingen.

Tot slot kunnen we het product afwerken met speciaal schuurpapier. Hierdoor ontstaat een zachte textuur en een mat uiterlijk.

productieproces solid surface Marlan 

Solid surface installeren is vakwerk

Het installeren, afwerken en repareren van marlan is een klus voor de professional. Niet voor niets worden ze ‘solid fabricators’ genoemd. Om de solid surface producten te installeren en naadloos met elkaar te verbinden, beschikken zij over speciale apparatuur. Ook hebben ze cirkelzagen, sjablonen, zuignappen en klemmen bij zich om de solid surfaces te installeren.

Toepassingen van marlan solid surface

Architecten, interieurbouwers en vormgevers zijn lyrisch over marlan. En dat is ook niet zo vreemd, gezien de prachtige eigenschappen van dit materiaal. Die eigenschappen zijn de redenen waarom het materiaal overal kan worden toegepast. Het is duurzaam, sterk, kleurvast, mooi en reparabel. Het is hygiënisch, waterbestendig, licht doorlatend en naadloos. Het is in elke vorm, kleur en textuur te krijgen. Daardoor is marlan solid surface niet alleen ideaal in huis, maar ook in de zorg, horeca en retail.

Dit zijn een aantal toepassingen: werkbladen, keukens, badkamers, medische toepassingen, winkelinrichting, achterwanden, tafels, vensterbanken, balies, wandbekleding, gevelbekleding, meubels, frontjes en laden.

Toepassingsmogelijkheid solid surface horeca

Sectoren die met marlan werken

De unieke eigenschappen en kwaliteit van marlan maken deze solid surface ideaal voor verscheidene sectoren. Met name voor sectoren die hoge eisen stellen aan hygiëne, duurzaamheid, uitstraling en makkelijk onderhoud.

Neem de zorg. In een ziekenhuis, kinderdagverblijf of tandartspraktijk, om maar een paar voorbeelden te noemen, staat een uitstekende hygiëne op de eerste plaats. Op werkbladen en wastafels mogen geen bacteriën achterblijven waar mensen ziek van kunnen worden.

Of kijk naar de horeca. Daar zijn hygiëne, duurzaamheid en uitstraling de drie belangrijkste eigenschappen waar de materialen aan moeten voldoen. In de recreatieve sector en bijvoorbeeld in de jacht- en camperbouw is het juist belangrijk dat materialen tegen een stootje kunnen en dat eventuele beschadigingen makkelijk te herstellen zijn. De overheid bezit veel publieke gebouwen waarin de materialen intensief worden gebruikt. Toch moeten ze er zo lang mogelijk als nieuw uitzien. En wat dacht je van het onderwijs, waar kinderen stoeien, hun tas achteloos op tafel smijten en hun stoel aan het eind van de dag op tafel zetten?

Marlan is de ideale oplossing voor de zorg, horeca, jacht- en camperbouw, overheid en het onderwijs.

Marlan solid surface in keuken en badkamer

Twee ruimten waar marlan solid surface vaak wordt toegepast zijn de keuken en de badkamer. Het eerste voordeel van marlan is de vormvrijheid: of je nu een rond, een ovaal of een vierkant bad wilt, het is allemaal mogelijk.

Ook de vorm van je solid surface wastafel bepaal je zelf. En in de keuken kun je het kunststof keukenblad tot op de millimeter inpassen in de beschikbare ruimte. Het feit dat je marlan solid surface producten naadloos met elkaar kunt verlijmen, betekent dat ze een schitterend geheel vormen zonder ooit te lekken.

Het materiaal is bestand tegen vocht, warmte, kou en chemische huishoudproducten. En wist je dat marlan ook vuilafstotend is? De zachte, mat witte afwerking zorgt voor een luxe uitstraling. De kwaliteit van marlan is uitvoerig getest. Daarom geven wij maar liefst 10 jaar garantie op het materiaal.

Lees meer over solid surface toepassingen voor keuken en badkamer.

Solid surface badkamermeubel opgeleverd

Waar is marlan solid surface te koop?

Marlan heeft een netwerk van distributeurs, interieurbouwers en installateurs. Zij vertegenwoordigen ons. Zij zorgen voor de installatie, de afwerking en het onderhoud van de solid surfaces. Dat doen ze op basis van hun vakkennis en jarenlange ervaring.

Halffabricaten van Marlan worden exclusief via distributeurs verkocht. In Nederland zijn dit Maiburg, Hout Decoratief Noord en Hout Import Reuver.

Technische data van marlan

Wil je precies weten hoe marlan in elkaar zit? Download gerust de technische details en de productdatasheet.

© 2014 - 2021 Marlan® Solid Surface