Dit is wat circulaire economie betekent

Wat Marlan betreft, is circulair de toekomst. Maar wat is een circulaire economie eigenlijk? En wat zijn de voordelen ervan? Ook leggen we het verschil met een lineaire economie uit. We eindigen met onze eigen circulaire innovatie: Marlan on Demand.

Circulaire economie betekenis: wat is het?

De circulaire economie is een relatief nieuwe kijk op hoe we producten produceren en consumeren. Van telefoons tot aan wastafels. Het idee is om de levenscyclus van materialen en grondstoffen op te rekken. Die cyclus is nu nog vrij beperkt. In de circulaire economie moeten producten zo lang mogelijk worden hersteld, hergebruikt of gerecycled.

circulaire-economie

Dit houdt in dat materialen binnen de economie blijven wanneer een product het einde van zijn levensduur bereikt. Oftewel: in plaats van materialen weg te gooien, hergebruiken we ze juist. Zo halen we meer waarde uit dezelfde hoeveelheid grondstoffen. 

Het circulaire principe lijkt op hoe het gaat in de natuur. Daar is geen afval. Afval van de ene soort is voedsel voor de andere. Een voorbeeld: bladeren die van bomen vallen, zijn eten voor wormen. En die wormen zijn eten voor vogels, die op hun beurt bij overlijden weer worden opgenomen door de aarde. Dit noemen we ook wel gesloten kringlopen. 

Verschil tussen circulaire en lineaire economie

Recht tegenover de circulaire economie staat het idee van de lineaire economie. Dit is de traditionele manier van produceren en consumeren. De benadering hier is dat je (grondstoffen) neemt, (producten) maakt, en het weggooit als iets stuk is. Het wordt daarom ook wel de ‘weggooi-economie’ genoemd.

Het is niet zo gek dat dit al jarenlang dé manier van produceren is. Lang werd gedacht dat er een constante aanvoer van natuurlijke hulpbronnen zou zijn. Nu weten we dat dit verre van houdbaar is. Grondstoffen raken op, we stoten veel broeikasgassen uit en verstoren de natuur.

In de lineaire economie:

  • Gebruiken we voor elk nieuw product nieuwe grondstoffen;
  • Produceren we schadelijk afval.

In de circulaire economie:

  • Zijn producten van vandaag de grondstoffen van morgen;
  • Is het terugbrengen en vernieuwen, in plaats van weggooien en vervangen;
  • Ontwerpen we producten op zo’n manier dat demontage makkelijk is.

Voordelen van circulaire economie

Circulariteit heeft zowel ecologische als economische voordelen. 

Economische voordelen van de circulaire economie zijn onder andere een hogere werkgelegenheid, grondstofbesparingen en  economische groei. Door de focus op herstelwerkzaamheden en onderhoud in plaats van grondstoffen, groeit de werkgelegenheid.

Hoe minder grondstoffen we verbruiken, hoe lager de prijs blijft. Andersom: hoe meer grondstoffen we verbruiken, hoe verder de prijs ervan stijgt door schaarste. Het United Nations Environmental Plan berekende wat een volledig circulaire economie de wereldeconomie zou opleveren: $2 biljoen per jaar.

Het grootste ecologische voordeel van de circulaire economie is een gezondere planeet. Het winnen en verbruik van grondstoffen is slecht voor het milieu. Een circulaire economie heeft minder negatieve impact.

Hoe gaat Marlan om met circulariteit?

Marlan gelooft in een circulaire toekomst. Onze producten en de manier waarop die totstandkomen, moeten bijdragen aan een duurzame toekomst. Een cradle-to-cradlecertificering hadden we al. Sinds kort produceren we een volledig circulaire solid surface: neutral white. Dit is een mooie eerste stap richting meer circulaire solid surface-producten – we staan niet stil.

Meer weten over hoe Marlan naar de circulaire economie kijkt? Ontdek alles over Marlan on Demand

Visueel ingesteld? De onderstaande infographic vat het bovenstaande handig samen.

betekenis-circulaire-economie

© 2014 - 2024 Marlan® Solid Surface