Wat is een composiet keukenblad?

Wat is een composiet keukenblad? Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe verschilt composiet van solid surface? Marlan legt het uit.

Composiet lijkt op natuursteen

Een composiet keukenblad is een keukenblad dat is samengesteld uit meerdere componenten: korrels natuursteen, bindende harsen en pigmenten (kleuren). Composiet lijkt op natuursteen, maar dat is het niet. Het is een sterk materiaal en beschikbaar in meerdere kleuren. 

Voordelen en nadelen van composiet

Keukenbladen van composiet hebben een aantal voordelen. Zo zijn ze in principe vochtbestendig en kunnen ze tegen een stootje. Composiet heeft een hoge dichtheid, wat het hygiënisch maakt. Rauw vlees of een kapotgevallen ei? Geen probleem – je maakt het blad zo schoon.

Een werkblad van composiet kent ook nadelen. In de keuken werk je bijvoorbeeld met hete pannen. Deze kun je niet voor langere tijd direct op het blad zetten; dan ontstaan er namelijk blijvende verkleuringen op het oppervlak. Ook is composiet vlekgevoelig wat zuren betreft, zoals citroenzuur of agressieve schoonmaakmiddelen. De vlekken die hierdoor ontstaan, krijg je er helaas niet meer vanaf. 

Marlan solid surface: composiet plus

Een design solid surface keukenblad

Wij noemen onze solid surface regelmatig een duurzame kunststof. Of een geavanceerde versie van composiet. En dat klopt ook. Net als composiet gieten we de solid surface in een vorm en bestaat het uit meerdere componenten. Het heeft een luxe uitstraling en blijft lang mooi.

Maar let op: solid surface ≠ composiet! 

Composiet heeft weliswaar een hoge dichtheid, maar is niet volledig dicht. Solid surface is niet-poreus en wél volstrekt glad. Bacteriën kunnen zich daardoor niet hechten aan het oppervlak. Zelfs als je een vloeistof langdurig laat liggen, trekt het nooit in het materiaal. Bij composiet kunnen natte plekken zorgen voor niet-verwijderbare vlekken.

Ook is het oppervlak van marlan solid surface bestand tegen zuur, hardnekkige schoonmaakmiddelen en chemische stoffen. 

En raakt solid surface onverhoopt toch beschadigd? Solid surface is een homogeen product. Het heeft niet een losse beschermende toplaag, maar is door en door hetzelfde. Komen er toch krassen op, dan werken we dit weg zonder dat je daar iets van ziet.

Wist je dat circulariteit centraal staat in ons productieproces? Marlan gelooft in een duurzame toekomst.

Visueel ingesteld? De onderstaande infographic vat het bovenstaande handig samen.

wat-is-composiet-keukenblad

© 2014 - 2024 Marlan® Solid Surface