Wat is plaatmateriaal?

Of het nu gaat om het leggen van een vloer of het afwerken van een interieur, in vrijwel elk bouwproject wordt plaatmateriaal gebruikt. Als architect, interieurbouwer of aannemer ontkom je er niet aan. 

Maar wat is plaatmateriaal eigenlijk? Welke soorten zijn er? En hoe wordt het toegepast? Wij leggen het je uit.

Wat is plaatmateriaal?

Plaatmateriaal is materiaal (zoals hout, gips of solid surface) dat zijn naam dankt aan de vorm ervan – het bestaat meestal uit rechthoekige platen. Afhankelijk van het type materiaal worden de platen zowel binnen- als buitenshuis toegepast. Denk aan de afwerking van muren en gevels of als onderliggend constructiemateriaal. Solid surface plaatmateriaal wordt veel toegepast in keukenbladen en douchevloeren.

Verschillende plaatmateriaal-soorten

Er bestaan verschillende soorten plaatmaterialen. Voorbeelden zijn:

  • Triplex
  • Multiplex
  • Spaanplaat
  • Kunststof 
  • Solid surface

Triplex, multiplex en spaanplaat zijn houtachtige plaatsoorten. Deze platen worden veel gebruikt ter constructie. Bijvoorbeeld voor onder een vloer, als isolatie of voor in een scheidingswand. Houtachtige platen zijn vaak niet vochtbestendig en moeten eerst worden behandeld.

Plaatmateriaal van kunststof of solid surface heeft een esthetische én praktische functie. Het wordt vaak gebruikt als toplaag. Deze platen worden vaak gebruikt in het interieur van vochtige ruimtes. Populaire toepassingen zijn douchevloeren, wastafels, aanrecht- en keukenbladen en receptiebalies van hotels en campings.

Solid surface plaatmateriaal

Marlan produceert solid surface platen op maat. Solid surface is een hoogwaardige en duurzame kunststof, die bestaat uit speciale harsen met minerale vulstoffen op aluminiumbasis. Door de toevoeging van aluminiumhydraat (ATH) zijn de platen brandvertragend.

Solid surface is als massief hout te verwerken en gemakkelijk te herstellen. Je kunt de kunststof platen  zagen, schuren en polijsten – handig voor maatwerk-toepassingen.

solid surface plaatmateriaal

Solid surface platen zijn dankzij de unieke eigenschappen ook een geweldige toepassing voor buiten. Omdat materiaal niet-poreus is, laat het geen water door. Daarnaast is het bestand tegen licht en verkleurt het niet.

Welk plaatmateriaal je gebruikt voor jouw project, hangt af van de toepassing. Is het bedoeld ter constructie? Kies dan voor een houtsoort.  

Dikte plaatmateriaal: solid surface in 4 varianten

Marlan produceert solid surface platen in 4 diktes: 6, 12, 18 en 24 millimeter. Zo maken we voor elke toepassing het juiste plaatmateriaal. 

  • 6 mm: ideaal als wandbekleding in de badkamer
  • 12 mm: perfect voor keuken- en tafelbladen
  • 18 mm: voor de sterkste kastdeuren
  • 24 mm: handig als douchevloer en stevige werkbladen

Nieuwsgierig naar de afmetingen van ons plaatmateriaal? Neem contact op en we bespreken de mogelijkheden voor jouw project.

Visueel ingesteld? De onderstaande infographic vat het bovenstaande handig samen.

wat-is-plaatmateriaal

© 2014 - 2024 Marlan® Solid Surface