Nieuwe gietmachine van Marlan solid surface

Het belang van duurzaam produceren

Steeds meer organisaties zien de noodzaak in van duurzaam ondernemen. Duurzaam produceren speelt hierbij een grote rol. In dit blog leggen we uit wat duurzame productie is, noemen we voorbeelden van duurzame materialen en bespreken we hoe Marlan hiermee omgaat.

Wat is duurzaam produceren?


Laten we beginnen met onze definitie van duurzame productie: het  creëren van producten, op zo’n manier dat de negatieve milieueffecten minimaal zijn. Tegelijkertijd moeten deze processen economisch verantwoord zijn. Met andere woorden: je produceert pas duurzaam als het zowel de planeet als jouw organisatie iets oplevert. 

Veel bedrijven nemen duurzaamheid als doelstelling op in hun bedrijfsstrategie. Redenen om duurzaamheid na te streven zijn:

  • Verhogen van operationele efficiëntie
  • Verstevigen van merk en reputatie
  • Bereiken van nieuwe klanten

Marlan en duurzaamheid


Als producent van solid surface zit duurzaamheid ons in het DNA. We maken marlan op zo’n manier dat het lang meegaat. We passen het toe in
kunststof keukenbladen, douchevloeren en wastafels. Het materiaal is behoorlijk hufterproof. Mocht iemand het onverhoopt toch beschadigen, is dat geen ramp. Marlan is goed te herstellen. 

Wij zijn continu bezig met het onderzoeken van onze processen; het kan namelijk altijd duurzamer. Ook bij ons.

Zo merkten we in 2019 dat het gieten van marlan aan verduurzaming toe was. Er ontstond veel afval tijdens dit productieproces. Dat vonden we zonde. Daarom hebben we een nieuwe gietmachine kunnen aanschaffen.

Nieuwe gietmachine van Marlan solid surface

De nieuwe gietmachine in onze fabriek 

Deze investering heeft ons een aantal voordelen opgeleverd. Met de nieuwe gietmachine produceren we nu 60% sneller. Onze operationele efficiëntie is er dus flink op vooruitgegaan. Ook wat duurzaamheid betreft hebben we een stap gezet: deze machine bespaart ons zo’n 95% afval. Dit is een gigantisch verschil en een flinke vermindering van negatieve milieueffecten.

Cradle-to-cradlecertificering


Bedrijven én consumenten moeten anno 2020 meedenken over hoe ze met de aarde omgaan. Zo moeten bedrijven bijvoorbeeld slim omgaan met de grondstoffen die ze hebben. De vraag is: hoe kun je als consument zien of een fabrikant duurzaam produceert? Organisaties kunnen wel zeggen dat ze duurzaam produceren, maar hoe weet je zeker dat dat ook echt zo is? 

Dit kun je zien aan een cradle-to-cradlecertificering (C2C-certificering). C2C is een internationaal keurmerk. Een bedrijf met zo’n keurmerk laat zien dat alle (afval)materialen nuttig worden gebruikt in het productieproces. Elk product is weer een ‘voedingsstof’ voor een ander product. Zo wordt niets gezien als afval: alles kan weer een doel hebben.

Marlan heeft zo’n cradle-to-cradlecertificering. We recyclen 40% intern en gebruiken zoveel mogelijk materiaal opnieuw. Ook hebben we een thuisvoordeel: we produceren gewoon hier in Nederland. Door lokaal te produceren, voorkomen we onnodig transport en en verminderen we de uitstoot van koolstofdioxide.

De opkomst van duurzame bouwmaterialen


Duurzaam produceren, bijvoorbeeld door zuinig om te gaan met afval, is groter dan alleen het verbeteren van werkprocessen. De materialen waarmee je werkt, zijn net zo belangrijk. Het gebruik van
duurzame materialen is voor veel bedrijven vaak een eerste stap richting verduurzaming.

Luxe douchebak op maat van solid surface

Een solid surface douchevloer van Marlan 

Voorbeelden van populaire duurzame bouwmaterialen voor huizen zijn bamboe, solid surface, hennep en kurk. Kurk is bijvoorbeeld 100% recyclebaar en hennep slaat meer CO2 op dan dat het tijdens de productie uitstoot. Marlan solid surface wordt duurzaam geproduceerd. Al deze eigenschappen noemen we ecologisch duurzaam. 

Sommige bedrijven gebruiken of produceren duurzame materialen. Andere organisaties zetten vol in op duurzame productiemethodes. Beetje bij beetje zien bedrijven in dat duurzaamheid iedereen iets kan opleveren – zo zetten steeds meer bedrijven een mooie stap in de goede richting.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van solid surface? We helpen je graag.

Button: ik neem contact op

© 2014 - 2024 Marlan® Solid Surface