Welk materiaal is het beste voor een wastafel?

Materialen bepalen voor een groot deel de kwaliteit van en de gebruikerservaring met producten. Dat geldt ook voor wastafels. 

Misschien heb je een wastafel nodig voor een badkamerproject. Of zoek je dubbele wastafels voor jouw hotel, camping of restaurant.  Wat zijn de voor- en nadelen van verschillende materialen? Welk materiaal is het beste voor een wastafel? Wij leggen het je uit.

Waarom is het materiaal voor wastafelbladen belangrijk?


Hoe kies je de beste wastafel voor jouw situatie? Dat hangt af van waarvoor je het gebruikt. Stel, je hebt wastafels nodig voor de gemeenschappelijke doucheruimten op een camping. In dat geval is het belangrijk dat de wastafels lang meegaan en snel schoon zijn. Dat is prettig voor je gasten en makkelijk voor je personeel.

Voor de toepassing in chique hotels of restaurants zoek je waarschijnlijk een wastafelblad dat goed bij het luxe interieur past. Dan kunnen juist de design- en kleurmogelijkheden doorslaggevend zijn. Kortom: afhankelijk van waar en hoe je de wastafel gaat toepassen, let je op andere dingen.

Populaire materialen voor wastafels


Keramiek

Keramiek is een bekend materiaal voor wastafels. Dit gebakken aardewerk heeft een glazuurlaag, waardoor het sterk is en bestand tegen chemische middelen. Ook is het krasvast en hittebestendig. Leg je er bijvoorbeeld een krultang op? De kans op schade is klein. 

Keramiek kent vooral praktische voordelen. Toch heeft het materiaal een nadeel qua design: superstrakke lijnen zijn niet goed mogelijk. Verwacht dus geen designtechnische hoogstandjes. Vind je een uniek ontwerp belangrijk? Kijk dan nog even verder dan keramiek.

Mineraalmarmer (composiet)

Mineraalmarmer is een composietmateriaal dat bestaat uit marmerpoeder en polyester. Het is sterk en, in tegenstelling tot keramiek, heel strak af te werken. Hierdoor zijn strakke hoeken of uitsparingen mogelijk – mooi voor in moderne badkamers.

Mineraalmarmer is in principe goed schoon te houden, maar let op: het kan niet tegen huishoudelijke chemische middelen, waaronder haarverf. En zit er een vlek op die je er niet zomaar afkrijgt? Dan kun je beter niet al te agressieve middelen gebruiken.

Polystone

Polystone is een samengestelde grondstof van gemalen steen (waaronder graniet en marmer) en vloeibaar kunsthars. Het mengsel wordt gegoten en kan hierdoor bijzondere vormen aannemen.

Ondanks dat een Polystone wastafel zo hard en sterk is als steen, heeft het materiaal een achilleshiel. Een nadeel van Polystone is dat het erg gevoelig is voor schoonmaakmiddelen. Chemische stoffen tasten de kleur van het product aan en zorgen voor doffe plekken. Toepassingen in publieke ruimtes of de zorg zijn dan ook minder geschikt.

Graniet

Graniet is een hard en krasbestendig natuursteen. Het oppervlak voelt glad aan en is vaak donkergrijs of zwart. Een granieten wastafel ziet er door de kleur robuust uit. Daarnaast heeft de zijkant vaak een steen-look met reliëf en is de bovenkant glad afgewerkt.

Een nadeel van een natuurproduct als graniet is dat het kalk- en chemicaliëngevoelig is. Het materiaal kan niet tegen zuur, citroen, azijn of ammoniak. Ook kunnen bacteriën zich aan dit poreuze materiaal hechten. Met name op de lange termijn is dit onhygiënisch.

Solid surface wastafelblad

Het zal je niet verbazen dat solid surface ook in dit rijtje staat. Het is ons wat ons betreft het beste materiaal voor wastafels. Want ten opzichte van de bovenstaande materialen biedt marlan echt alleen maar voordelen. 

solid-surface-wastafel-met-hout

Onze solid surface is:

  • zowel kaarsrecht als vloeiend te maken;
  • niet poreus en daardoor erg hygiënisch;
  • bestand tegen chemische middelen;
  • beschikbaar in alle kleuren;
  • duurzaam en oneindig herbruikbaar.

Omdat we marlan verwarmen en daarna buigen, kunnen we het verwerken tot allerlei driedimensionale vormen. Zowel traditionele als futuristische ontwerpen zijn mogelijk. Interieurbouwers en ontwerpers hebben alle vrijheid, in tegenstelling tot sommige andere materialen.

Daarnaast is een solid surface wastafelblad niet poreus. Bacteriën en schimmels hechten zich niet aan het oppervlak, wat het ideaal maakt voor in ziekenhuizen, de kinderopvang of scholen. 

Florida Paris Saint Germain

Ook kan onze solid surface goed tegen een stootje en bijtende vloeistoffen. Raakt de wastafel toch beschadigd? Dan voorzien wij je binnen no-time van gloednieuw sanitair. En verkleuren? Dat gebeurt nooit: onze wastafels blijven jarenlang mooi, ongeacht de kleur die je kiest. 

Duurzaam wastafelblad van Ecolan®

Zoek je een next-level duurzam wastafelblad? Sinds enkele maanden produceren we een circulaire solid surface: Ecolan®. Dit materiaal is écht oneindig herbruikbaar, zonder kwaliteitsverlies. 

Nieuwsgierig geworden naar onze duurzame solid surface? Neem contact op met onze salesmanager Dolf Boorsma. Of vraag eenvoudig een vrijblijvende offerte aan.

© 2014 - 2024 Marlan® Solid Surface