duurzaam huis

Duurzaam huis: betekenis, voordelen en materialen

Een duurzaam huis klinkt aantrekkelijk. Maar wat is het precies? In dit blog lees je wat een duurzaam huis is en benoemen we de voordelen ervan. Ook behandelen we een aantal bouwmaterialen die populair zijn in duurzame huizen.

Wat is een duurzaam huis?


Veel mensen denken bij een duurzaam huis aan zonnepanelen en een warmtepomp. Terecht, want deze energiebesparende investeringen zijn inderdaad kenmerken van duurzaam wonen.

Toch blijft duurzaamheid een breed begrip dat op verschillende manieren wordt gebruikt. Volgens Duurzaam Thuis zijn kenmerken van een duurzaam leven en een duurzaam huis: 

  • beperkt tot werkelijke behoeften
  • duurzame materialen
  • duurzame energie 

Een duurzaam huis beperkt zich alleen tot je werkelijke behoeften. Met andere woorden: laat alleen dat bouwen wat je echt nodig hebt. Is die extra kamer wel zo nodig? Hoe groot moet de woonkamer nu écht zijn? Vaak heb je minder ruimte nodig dan je denkt. 

Daarnaast wordt een duurzaam huis gebouwd met duurzame materialen. Dit kunnen hergebruikte materialen zijn, zoals gerecycled metaal, maar ook materialen die simpelweg erg lang meegaan. Een voorbeeld hiervan is solid surface. De levensduur van deze kunststof is lang. Daarnaast is het bij schade heel makkelijk te herstellen. Ook dát is duurzaam.

Een duurzaam huis kenmerkt zich ten derde door het gebruik van duurzame energie. Hierbij kun je denken aan zonnepanelen en warmtepompen.

Waarom willen we eigenlijk een duurzaam huis?


Duurzame huizen zijn populair. Maar waarom eigenlijk? Waarom willen we in Nederland een huizen die duurzaam zijn? Er zijn verschillende redenen.

Uiteraard is het milieu een groot argument. Veel Nederlanders willen namelijk duurzamer leven. En een van de manieren om dat te doen, is door in een duurzaam huis te wonen.

Daarnaast heeft de Nederlandse overheid als doel dat onze steden in 2050 zoveel mogelijk energieneutraal en duurzaam zijn. Dit is vastgelegd in het Klimaatakkoord. Door deze afspraak bouwen steeds meer bouwbedrijven duurzame huizen – het wordt dus simpelweg de standaard.

duurzaam-leven

Ook geldbesparing speelt een grote rol bij een duurzaam huis. Als eindgebruiker profiteer je op de lange termijn namelijk behoorlijk van verduurzaming.

Dankzij zonnepanelen en een warmtepomp besparen mensen al snel honderden euro’s op hun jaarlijkse energierekening. Natuurlijk gaat er een flinke investering aan vooraf, maar op den duur pluk je daar de vruchten van. 

Materialen voor een duurzaam huis


Het gebruik van duurzame (bouw)materialen neemt toe in Nederland. We lichten hieronder drie populaire materialen uit die ieder op hun eigen manier duurzaam zijn.

Gerecycled metaal

Gerecycled metaal, zoals aluminium, is een duurzame vervanger voor ‘nieuw’ metaal. Je komt het vooral tegen in meubilair. Het voordeel van gerecycled metaal is dat het kwalitatief niet onderdoet voor nieuw metaal. Het blijft sterk en kan oneindig vaak worden gerecycled. Als we meer producten kopen van gerecycled metaal, hoeft er minder metaal te worden gewonnen.

Solid surface

Natuurlijk staat ook solid surface in deze lijst. Het is letterlijk een duurzaam oppervlaktemateriaal. Je vindt het in uiteenlopende interieurs en komt het veel tegen in badkamers, bijvoorbeeld als douchevloer. Ook als aanrechtblad heeft solid surface duurzame voordelen ten opzichte van traditionele materialen. Het is namelijk levenslang te repareren.

moderne-keuken-met-solid-surface

Een extra voordeel van marlan solid surface is de duurzame productie. Dankzij investeringen in onze machines besparen we zo’n 95% afval. En het afval dát er is, gebruiken we verder in het productieproces. We hebben niet voor niets een cradle-to-cradlecertificering (C2C)!

Bamboe

Bij een huis denk je in Nederland misschien niet snel aan bamboe. Toch is het een populair duurzaam materiaal, ook hier. Het wordt in duurzame huizen vooral gebruikt als vloer. Het is sterk en werkt niet. Bamboe is niet de goedkoopste vervanger voor hout, maar is op termijn de investering waard. Dit natuurlijke product gaat lang mee.

Samen naar een duurzame toekomst


Je zou kunnen zeggen dat wat we hierboven beschreven deel uitmaakt van een nationale verduurzamingsslag. Logisch ook, want de combinatie van materialen, een duurzamer beleid én duurzame productieprocessen heeft uiteindelijk voordelen voor iedereen. Wat Marlan betreft gaan we samen op naar een duurzame toekomst.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden?

© 2014 - 2024 Marlan® Solid Surface