Producten voor een duurzame keuken

7 duurzame producten voor in de keuken

Het idee van een duurzame keuken is voor iedereen anders. De een richt zich op het gebruik van duurzaam geproduceerde materialen. Een ander vindt het belangrijker dat een keuken juist zo energiezuinig mogelijk is. 

Hoe je het ook bekijkt, de duurzame trend wordt steeds beter zichtbaar. Ook in de keukens van nu. Waaraan kun je dan denken? In dit blog bespreken we 7 duurzame producten en materialen voor in de keuken.

1. Een keukenvloer van kurk


Hoewel
kurkvloeren al even bestaan, is het materiaal nog steeds populair. Waarom? Dit heeft vooral te maken met de manier waarop kurk wordt geproduceerd. Kurk komt namelijk van de schors van kurkeik. Doordat alleen de schors wordt gebruikt, kan de boom verder leven. Voor kurk hoeven dus geen bossen te worden gekapt, zoals bij hout.

Een kurkvloer in de keuken

Om van kurk een keukenvloer te maken, wordt het eerst vermalen en onder hitte tot blokken samengeperst. De blokkens worden tot tegels of vellen versneden. Kurk dempt geluid, voelt niet koud aan en is minder hard dan tegels of hardhout.

Het nadeel van kurk is dat de kleur ervan vervaagt wanneer het lang aan zonlicht wordt blootgesteld. Ook kunnen nagels van huisdieren of zware meubels met scherpe randen kurk beschadigen. Het is duurzaam, maar niet de meest bestendige keukenvloer.

2. Een keukenblad van solid surface


We zien solid surface steeds vaker terug in duurzame keukens. De naam zegt het eigenlijk al: het betekent letterlijk ‘duurzaam oppervlaktemateriaal’. De productie van marlan is duurzaam en heeft een cradle-to-cradle-certificaat. Dat betekent dat elk product een ‘voedingsstof’ is voor een ander product. Een
keukenblad van marlan solid surface gaat ook nog eens ontzettend lang mee – de kunststof is praktisch onverwoestbaar. 

Keukenblad van solid surface

Ons duurzame materiaal heeft ook een ander voordeel voor in de keuken: het is niet poreus, in tegenstelling tot composiet. Hierdoor kunnen bacteriën zich niet hechten aan het oppervlak. Rauw vlees, ei of melk gemorst? Doordat vocht en bacteriën niet door het oppervlak heen dringen, is het zo schoongemaakt.

Marlan bewijst dat een duurzame keuken absoluut geen saaie keuken hoeft te zijn. Onze solid surface is in meer dan 60 kleuren verkrijgbaar. We maken bij elke kleur een bijpassende lijm, zodat stukken marlan volledig naadloos worden verlijmd.

3. Verlicht je keuken met led


Een keuken kan niet zonder goede verlichting. En hoewel het fijn is om veel verlichting in je keuken te hebben, heeft dat gevolgen voor de planeet en je portemonnee. Tenzij je voor led-lampen kiest. Led-lampen verbruiken niet alleen minder stroom, maar gaan gemiddeld ook tien keer langer mee dan halogeenlampen. Ze zijn beter voor het milieu en dragen bij aan lagere energierekeningen. Win-win, dus.

4. Waterbesparende kraan


Minder dan drie procent van al het water op aarde is zoet water. Het is essentieel hier zuinig mee om te gaan. Waterbesparende kranen verminderen het watergebruik tot wel 30% en zijn daardoor de perfecte toevoeging aan duurzame keukens. Net als led-lampen is dit type kraan goed voor zowel je portemonnee als het milieu!

5. Bewaar eten in een bijenwasdoek


Een keuken waar veel plastic wordt gebruikt, is niet heel duurzaam te noemen. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg alternatieven op de markt.
Bijenwasdoeken bijvoorbeeld. De doeken zijn gemaakt van biologisch katoen, bijenwas en jojoba-olie. Je kunt er allerlei soorten etenswaren in bewaren.

Bijenwasdoeken zijn duurzaam

Van het inpakken van een bosje peterselie tot het afdekken van een beker melk, je eten en drinken blijft goed beschermd. Bijenwasdoeken zijn eenvoudig af te spoelen en gaan ongeveer een jaar mee. Deze doeken zijn daarmee een duurzame vervanger van plastic zakjes.

6. Een houten aanrechtblad


Naast solid surface kiezen mensen ook geregeld voor hout in de keuken. Met een houten aanrechtblad breng je de natuur in huis. Hout bevat mooie, natuurlijke elementen en geeft de keuken al snel een warme uitstraling. Toch kent hout ook zijn beperkingen in de keuken. Het krast snel en vlekken zijn lastig weg te werken. Als hout beschadigd raakt, is het lastig te repareren.

7. Het ‘vloeibare effect’


Een van de nieuwste trends in duurzame keukens is het ‘vloeibare effect’. Het ‘vloeibare effect’ verwijst naar materiaal dat eruit ziet alsof het bestaat uit nog natte, wervelende waterverf.

Solid surface leent zich hier perfect voor. Het materiaal is een mix van minerale vulstoffen. Het wordt gegoten in de vorm die je nodig hebt. Je kunt het gebruiken als keukenblad, maar ook als wandpaneel tegen de muur. In welke vorm je het ook giet, solid surface geeft een unieke uitstraling aan je keuken.

Vloeibaar effect in de keuken

Een keuken is de plek waar je samenkomt, eet, studeert, en meer –  het is een centrale plek in huis. De materialen die je voor deze ruimte kiest, zijn sfeerbepalend. Met de bovenstaande producten en materialen ligt een duurzame keuken binnen handbereik.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van marlan in de keuken? Neem dan even contact met ons op.

Button: ik neem contact op

© 2014 - 2024 Marlan® Solid Surface