Het belang van innovatie

Stilstand is achteruitgang, en dat geldt zeker voor de designwereld. Innovatie is de sleutel tot mooi design. Daarom zijn we bij Marlan altijd op zoek naar nieuwe toepassingen en verbetermogelijkheden voor ons materiaal. 

Om inspiratie op te doen, zijn we op onderzoek uitgegaan. We hebben vier voorbeelden van vernieuwend design gevonden die we willen delen. Een daarvan is onze eigen nieuwste innovatie, waar we erg trots op zijn.

Wat is innovatie?


Innovatie is het ontwikkelen en invoeren van nieuwe of verbeterde producten. Het betekent letterlijk vernieuwing. Met innovatie worden grenzen verlegd, want meestal maak je iets wat er eerder nog niet was. Een belangrijk kenmerk van innoveren is trouwens wel dat we pas van een innovatie spreken wanneer iets succesvol in de markt is gezet.

Wij Nederlanders zijn een kei in innoveren. Onze hang naar vernieuwing zorgt ervoor dat Nederlands design internationaal geliefd is.

Soorten innovatie

Er bestaan veel verschillende soorten innovatie. Bekende voorbeelden zijn:

Productinnovatie
Er is sprake van productinnovatie wanneer je een bestaand product verbetert, een nieuwe functie toevoegt of een compleet nieuw product lanceert. Door die brede omschrijving valt er veel onder productinnovatie. Zo zijn bijvoorbeeld ambachtelijk gebakken broden een verbeterde versie van fabrieksbrood en was Senseo een nieuw product dat de koffiemarkt op zijn kop zette.

Procesinnovatie
Procesinnovatie is het effectiever of efficiënter maken van een proces. Dat kan heel klein zijn. Stel dat je elke offerte-aanvraag handmatig moet overzetten in je crm-systeem. Een simpele koppeling tussen de tools zorgt ervoor dat dit automatisch gebeurt. Ook het aanschaffen van een nieuwe machine om zo je productie efficiënter te maken, valt onder procesinnovatie.

Diensteninnovatie
Met diensteninnovatie innoveer je op je huidige dienstverlening. Je breidt je diensten dus uit. Een voorbeeld uit de keuken van Marlan is bijvoorbeeld dat we niet alleen solid surface maken, maar interieurbouwers en architecten tegenwoordig ook de juiste ondersteuning bieden.

Waarom is innovatie zo belangrijk?


Bij Marlan zijn we gek op vernieuwing.
Solid surface is op zichzelf al een innovatief product. Het is voor iedere toepassing in te zetten: van vloeiende lijnen tot strakke vormen. Daarnaast is marlan solid surface onzichtbaar te verlijmen. Zo lijken zelfs grote objecten uit één stuk gemaakt te zijn. 

Toch laten we het hier niet bij. We zijn continu bezig met het testen en ontwikkelen van innovatieve ideeën.

Innovatie is cruciaal, omdat je jezelf en anderen ermee uitdaagt. De markt is altijd in beweging, dus als bedrijf moet je dat ook zijn. Het is heel makkelijk om altijd te blijven doen wat je nu doet, maar na verloop van tijd zul je zien dat je ineens mijlenver achterloopt.

Voorbeelden van innovatie


In Nederland zijn talloze innovaties te vinden, van architectuur en design tot materialen. We geven hieronder 4 voorbeelden van innovativiteit.

1. Innovatieve architectuur: Forum Groningen

In 2019 is het Forum Groningen geopend. Een innovatief gebouw, waarin verschillende voorzieningen zijn gehuisvest. In het gebouw vind je expositiezalen, drink- en eetgelegenheden, de openbare bibliotheek en bioscoopzalen. Daarnaast is het Forum een openbare ontmoetingsplek. Door het onregelmatige uiterlijk van het gebouw ziet het er vanuit iedere hoek anders uit. Het grote glazen middendeel zorgt ervoor dat het ontwerp niet te massief oogt. 

Het Groninger Forum

Ook van binnen is het Forum Groningen innovatief. Het is een soort pretpark voor volwassenen (en kinderen). Er zijn verschillende architecten ingehuurd, waardoor iedere verdieping zijn eigen stijl heeft. Het Forum staat naast de andere blikvanger van de skyline van Groningen: de Martinitoren.

2. Innovatief bouwen: duurzaamheid in huis

Duurzaamheid is een belangrijk thema. Als je wilt bouwen of verbouwen, kun je veel aan duurzaamheid doen. Het is in deze tijd bijna ondenkbaar om geen duurzame materialen te gebruiken bij de verbouwing van je huis. 

We hebben in een ander blog 7 duurzame bouwmaterialen en producten verzameld. Een van de voorbeelden is het aanleggen van een groen dak. Dit werkt optimaal op een plat dak, maar een lichte hoek doet het ook prima. Daarnaast kun je kiezen voor duurzame isolatie. Veel voorkomende isolatiematerialen zijn hennep en kurk. Duurzame vloeren zijn onder andere gemaakt van bamboe en (massief) hout.

Ook marlan solid surface is duurzaam materiaal. Wist je dat wij zelfs een cradle-to-cradle certificaat hebben? En 40% van het afval bij Marlan wordt al intern gerecycled.

3. Innovatief design: de rood-blauwe stoel van Rietveld

Wie kent ’m niet: de rood-blauwe Rietveldstoel. Dit kon wel eens Nederlands bekendste meubeldesign zijn. Gerrit Rietveld maakte het eerste prototype in 1919 – de kleurige stoel zoals we hem nu kennen stamt uit 1923. Deze stoel wordt gezien als het belangrijkste driedimensionale object in de stijl van de Stijl.

Stoelen waren in die tijd zwaar en gemaakt van dure, massieve houtsoorten. De rood-blauwe stoel van Rietveld was innovatief, omdat het een lichte stoel is. Daarnaast is hij gemaakt van het relatief goedkope beukenhout.

4. Innovatief materiaal: Ecolan

Bij Marlan houden we van vernieuwing. Daarom presenteren we met trots Ecolan: onze nieuwe, duurzame collectie. Deze productinnovatie bestaat voor 35% uit gerecyclede solid surface en is beschikbaar in drie kleuren. De Neutral White-kleur is zelf oneindig recyclebaar zonder kwaliteitsverlies. Hierdoor is het product volledig circulair.

We vermengen de kleur ook altijd met de rest van het materiaal. Je zou dus een Ecolan-plaat doormidden kunnen zagen, want de plaat heeft door en door dezelfde kleur. 

Ecolan kun je op verschillende manieren inzetten. De populairste toepassingen zijn wastafels en douchevloeren in hotels. Waarom? Omdat de inrichting van sanitaire ruimtes in hotels vraagt om grote investeringen. Wanneer er iets kapot gaat, moet het tegen hoge kosten worden vervangen.

Met onze circulaire solid surface nemen we dat risico van hotels over. Raakt het materiaal onverhoopt een keer beschadigd? Dan nemen we het oude materiaal in en hergebruiken we het als component voor nieuwe producten. Klanten krijgen natuurlijk binnen no-time nieuw sanitair – we noemen dit Solid as a Service.

Nederland innovatieland


We hebben 4 innovatieve voorbeelden laten zien. Uiteraard komen al onze voorbeelden uit Nederland: Forum Groningen, de rood-blauwe Rietveldstoel, duurzame bouwmaterialen en Ecolan.

Marlan is wat innovatiedrang betreft een typisch Nederlands bedrijf. In onze vestiging in Groningen zijn we dag in, dag uit bezig met het bedenken van nieuwe toepassingen van ons veelzijdige materiaal.

Onze laatste innovatie is circulaire solid surface – en we hebben nog heel wat andere vernieuwende ideeën in de pijplijn zitten.

© 2014 - 2024 Marlan® Solid Surface