Mensen zien graag Made in Holland op producten staan. Als iets in Nederland is geproduceerd, staat dat voor goede kwaliteit. Ook Nederlands design wordt internationaal hoog gewaardeerd. We staan in de designwereld bekend om onze gedurfde ideeën. Dutch Design is zelfs een begrip.
Omdat de Nederlandse ontwerpwereld enorm veelzijdig is, hebben wij ook een lijst samengesteld met zoveel mogelijk verschillende Nederlandse designs. We gaan de volgende ontwerpen en ontwerpers langs:
1. Kleimeubels van Maarten Baas 2. Lichtdesign van Daan Roosegaarde 3. Delfts blauw uit de zeventiende en achttiende eeuw 4. Chaise Longue van de TU Delft 5. Kubuswoningen van Piet Blom 6. De solid surfaces van Marlan
Het werk van Maarten Baas houdt het midden tussen kunst en design. Hij heeft met the Plain Clay Collection een bijzondere meubelcollectie samengesteld. The Plain Clay collection is gebaseerd op eerdere kleiwerken van Maarten Baas.
Deze specifieke collectie is ontwikkeld voor Café Mendini, het museumcafé van het Groninger Museum. Omdat deze collectie voor intensief gebruik gemaakt is, is de kleur niet alleen aan het oppervlak aangebracht. In plaats daarvan is al het materiaal gepigmenteerd. Daardoor blijven de meubels er lang mooi uitzien.
De kleimeubels van Maarten Baas hebben overal ter wereld in musea gestaan. Hij heeft verschillende objecten gemaakt, van stoelen, nachtkastjes en lampen tot manshoge ventilatoren. Door de speelse en organische vormgeving zien de meubels er aandoenlijk uit.
Wat deze collecties extra bijzonder maakt is dat elk object met de hand gemaakt is. Baas gebruikt geen mal voor zijn design, alles wordt met de hand gekneed en gemaakt. Dat betekent dat elk meubelstuk uniek is. Als je goed kijkt, kun je zelfs de vingerafdrukken van de maker nog zien.
Daan Roosegaarde is bekend vanwege zijn projecten voor de openbare ruimte. Hij verwerkt altijd licht in zijn ontwerpen. Elk project ademt innovatie. Ook zijn projecten zijn een combinatie van kunst en design. Duurzaamheid en een schone wereld zijn topprioriteit voor zijn studio.
Een bekend project is het Van Gogh-fietspad in Eindhoven. Roosegaarde heeft de Sterrennacht van Van Gogh als inspiratie gebruikt voor een glow-in-the-darkfietspad. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook nog eens veiliger voor fietsers. Hiermee vergelijkbaar is Glowing lines, een snelweg met interactief licht. Dit project heeft een proeftijd in Oss gehad en wordt nu verder ontwikkeld voor een internationale lancering.
Tip: dit zijn 7 duurzame bouwmaterialen en producten.
Door zijn continue drang om te innoveren is Daan Roosegaarde bekend in binnen- en buitenland. Mensen noemen zijn design soms zelfs magisch, door de interactieve effecten van licht, glow in the dark.
We gaan even een paar honderd jaar terug in de tijd. Ook Delfts blauw is namelijk Dutch Design, maar dan uit het einde van de vijftiende eeuw. In eerste instantie is het ontstaan als alternatief voor Chinees porselein. Het Nederlandse witte aardewerk met blauwe versiersels werd uiteindelijk zo populair, dat het in heel Europa gewild was. Ook nu nog is Delfts blauw bekend buiten onze landsgrenzen.
De bakkerijen van Delfts blauw maakten veel ‘gewone’ gebruiksartikelen. Maar niet alleen dat, ze maakten ook prachtige pronkstukken. Het meest bekend is Delfts blauw servies, maar ook de uitbundige tulpenvazen zijn bekend. Natuurlijk zijn ook de tegeltjes in het Delfts blauw bekend.
Van alle makers van Delfts blauw is er nu nog maar één over: De Koninklijke Porceleyne Fles. Dit bedrijf komt uit 1653 en is dus al meer dan 350 jaar oud. Dutch Design, made to last.
Geen Delfts blauw, maar een andere innovatie uit Delft. Deze chaise longue ziet er niet alleen futuristisch uit, dat is hij ook. Het is letterlijk een ligstoel: een stoel waar je ook op kunt liggen.
Een stoel waarin je achterover kunt gaan liggen is niet nieuw. Maar wel als het een stoel is die uit één stuk bestaat. Deze hele stoel is ge-3D-print. Als je erop gaat zitten, is de stoel stevig. Maar als je achterover leunt, dan zakt de leuning en kun je liggen. Deze vervormbaarheid komt door de verschillende afmetingen van de patronen. Dankzij de adaptieve structuur kunnen gebruikers zitten of liggen, en met hun gewicht het achterste gedeelte van de ligstoel vervormen door ertegenaan te leunen.
Deze stoel is alleen geproduceerd om onderzoek te doen naar het materiaal. Helaas is het ontwerp dus niet te koop. Maar dit is wel een goed voorbeeld van de welbekende innovativiteit van Nederlandse ontwerpers.
De beroemde kubuswoningen in Rotterdam zijn ontworpen door de architect Piet Blom. Officieel heet het complex het Blaakse Bos. Piet Blom had als idee dat de woningen als een soort bomen zouden zijn. Daarom staan de kubuswoningen op palen.
Vooral van een afstand is goed te zien dat de kubuswoningen inderdaad wel wat op een betonnen bos lijken. In Helmond staan overigens ook kubuswoningen. Die heeft Piet Blom ontworpen vóór die in Rotterdam.
De bewoners moeten via de zeshoekige palen naar boven. Doordat de woning een gekantelde kubus is, is de indeling van de huizen uniek. Elke woning bestaat uit drie verdiepingen. De eerste verdieping bestaat uit de woonkamer en keuken en de tweede verdieping heeft slaapkamers. De bovenste verdieping bestaat uit één ruimte en heeft 360 graden uitzicht.
Toeristen van over de hele wereld komen kijken naar het unieke ontwerp van deze woningen. De kubuswoningen van Piet Blom zijn een goed voorbeeld van de beroemde Rotterdamse naoorlogse architectuur.
Wat is de overeenkomst tussen Marlan en al deze ontwerpen? Innovatie. Duurzaamheid. En Dutch Design. Marlan is de ontwerper van marlan solid surface, een solid surface dat net dat stapje extra voor je zet.
Marlan solid surface lijkt op natuursteen, maar voelt niet koud aan. Het is ook bestand tegen chemicaliën, natheid, droogte, kou en warmte. Het wordt niet voor niets ook gebruikt in ziekenhuizen en op scholen. Daarnaast ziet het er stijlvol uit en kan het op allerlei manieren bewerkt worden, doordat het lichtdoorlatend en naadloos is. Marlan is in elke vorm, kleur en textuur te krijgen. Het is praktisch én mooi.
Wat betreft duurzaamheid: marlan is een robuust materiaal. Je moet flink je best doen om het te beschadigen. Het is in principe zelfs bestand tegen brandplekken van sigarettenpeuken. Het materiaal is niet poreus en dus makkelijk schoon te maken en schoon te houden. Daarnaast heeft het hele materiaal dezelfde gewenste kleur. Doordat het materiaal slijtvast is, ziet het er heel lang als nieuw uit.
Marlan solid surface komt net als al deze andere designs en designers uit Nederland. Daar zijn we trots op. Omdat we in Nederland zitten, kunnen wij in 4 weken leveren, in plaats van de gangbare 12 weken. Wij garanderen kwaliteit, juist omdat we hier in Nederland produceren.
Dutch Design om trots op te zijn. Net als alle bovenstaande ontwerpen en ontwerpers.
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van solid surface? Neem dan even contact met ons op, we helpen je graag!
De keuken is allang niet meer de plek waar alleen wordt gekookt. Het is een ontmoetingsplaats voor de hele familie en een gezellige plek om met vrienden te zitten. Als…
Een mooie keuken is pas af met een goede spatwand. Ben je architect of interieurontwerper? Of wil je zelf je eigen keuken ontwerpen? Wij zetten de meest gebruikte materialen voor…