keuken met spatwand

Spatwand keuken: materialen en tips 

Een mooie keuken is pas af met een goede spatwand. Ben je architect of interieurontwerper? Of wil je zelf je eigen keuken ontwerpen? Wij zetten de meest gebruikte materialen voor een keuken-spatwand op een rij. Zo kies jij de uitstraling die bij jouw ideeën past. 

Waarom een spatwand?

Je weet dat je keukenwerkblad het zwaar heeft. Maar ook de muur achter je werkblad krijgt er flink van langs met viezigheid. Vooral achter je fornuis is de kans groot dat er vettigheid of voedsel tegen de muur spat. 

Als je geen spatwand gebruikt, trekt al dit vuil in de muur. Dat ziet er niet fris uit en is vooral heel onhygiënisch. Met een spatwand (ook wel achterwand) bescherm je de muur achter het keukenblad tegen vlekken, vocht, bacteriën en schimmel. Zo’n wand is meestal glad en goed schoon te maken. 

Zoek je een achterwand voor je keuken of project? Er zijn verschillende materialen waaruit je kunt kiezen en ze hebben allemaal zo hun eigen voordelen en nadelen. Wij zetten ze voor je op een rijtje. 

Natuurstenen spatwand

Natuursteen is een logische keuze als je een natuurstenen keukenblad hebt. Een granieten of marmeren achterwand gaat lang mee en krast niet snel. Let wel op de kleur: met een donkere steen ziet je keuken er al snel krap uit. 

Een nadeel van natuursteen is dat het poreus is. Daardoor kunnen vocht en vuil na verloop van tijd binnendringen. Daarnaast kunnen agressieve schoonmaakmiddelen natuursteen aantasten. En doordat natuursteen erg zwaar is, moet het heel precies worden gezet. 

Achterwand met tegels

Betegelde achterwanden zijn populair. En dat is niet zo gek, want het is relatief goedkoop materiaal. Je kunt zelf helemaal kiezen wat voor tegels je wilt. Klein of groot, neutraal of kleurrijk, je past de uitstraling van de keuken eenvoudig aan met een betegelde achterwand.  

Tegels hebben wel een belangrijk nadeel: schoonmaken is een heel gedoe. Voegen zijn zeer poreus en worden daardoor snel vies. Als je vlekken direct schoonmaakt, houd je de voegen het langste schoon. Maar die ene vlek van tomatensaus trekt toch binnen de kortste keren in. De tegels zelf blijven dus lang mooi, maar de voegen worden al snel vies. Dat is behalve lelijk ook onhygiënisch. 

Glazen achterwand

Een glazen achterwand is niet poreus en daardoor heel makkelijk schoon te krijgen. Agressieve schoonmaakmiddelen zijn geen enkel probleem voor glas. Een ander voordeel: een spatwand van glas is niet zo duur. 

Doordat glas doorzichtig is, moet het wel echt perfect worden gezet. Anders kunnen er vlekken, ongedierte of vocht achter komen. En als er eenmaal vocht of vuil achter het glas zit, krijg je dat niet meer weg. Zorg dus voor een professional die het glas goed zet en dichtkit. 

Solid surface spatwand

Marlan solid surface wordt vaak gebruikt als spatwand in de keuken. Dit materiaal heeft veel voordelen. Het is niet poreus, zoals natuursteen of voegen. Dat betekent dat er niets in kan trekken. En dat is hartstikke hygiënisch. Vocht en vet veeg je zo weg met een doek.  

Daarnaast is solid surface in alle kleuren beschikbaar, waardoor het altijd bij de rest van je keuken past. Je kunt kiezen voor een effen kleur, maar ook voor een terrazzo-look of marmerlook. We lijmen de platen naadloos aan elkaar met een bijpassende lijm in precies dezelfde kleur, zodat je geen naden in je spatwand hebt. En als je ook een werkblad en wasbak van solid surface wilt, kunnen we dit zo maken dat het allemaal uit één stuk lijkt. Dan weet je zeker dat je keuken de show steelt!

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag een vrijblijvende offerte aan en we helpen je direct.

 

 

© 2014 - 2024 Marlan® Solid Surface