Marlan heeft 32 jaar ervaring met Solid Surface

Hoe wordt solid surface gemaakt?

Marlan maakt al ruim 35 jaar solid surface. Toen we in de jaren 80 met keukenbladen begonnen, wisten we vrijwel meteen dat we iets bijzonders in handen hadden. Omdat marlan uit polyesterhars bestaat, is het bestand tegen chemicaliën en dus heel breed toepasbaar. 

Maar hoe wordt solid surface eigenlijk gemaakt? Welke stappen doorlopen we in onze fabriek? We leggen het hele productieproces uit in dit blog.

Stap 1. Grondstoffen van marlan solid surface

Het eindproduct van marlan solid surface is een keihard, homogeen materiaal. Tijdens de eerste productiestappen is dat wel anders. We mixen onze polyesterhars met bauxietpoeder en kleurstoffen. We mengen en verhitten het materiaal met specialistische apparatuur. 

Stap 2. Spuitgieten: driedimensionaal en plaatmateriaal

Wij staan bekend om ons maatwerk – we produceren solid surface in meer dan tachtig verschillende kleuren. Met onze nieuwe spuitmachine kan dit bijzonder kostenefficiënt en vrijwel zonder afval. 

Nieuwe gietmachine van Marlan solid surface

Wat er na verhitting met de solid surface gebeurt, hangt af van de uiteindelijke toepassing. Zo kunnen we het materiaal in mallen gieten om er allerlei driedimensionale vormen van te maken. Onze ligbaden zijn hier een mooi voorbeeld van – de origineelste vormen zijn mogelijk.

We kunnen ook bladen, platen of blokken van het materiaal maken. Zo maken we bijvoorbeeld keuken- en aanrechtbladen en barbladen of receptiebalies. Het is maar wat de klant wil.

Stap 3. Snijden, lijmen en afwerken

Vervolgens snijden we de solid surface op maat. Als het nodig is, kunnen we daarna meerdere onderdelen samenvoegen en lijmen. Dit doen we met onze speciale POLYMIX-tweecomponentenlijm, die precies dezelfde kleur heeft als de solid surface. Het uiteindelijke resultaat? Eén geheel zonder zichtbare naden, vouwen of kleurafwijkingen.

schuurmachine-marlan-solid-surface

Tot slot werken we het materiaal af met schuurpapier. Dit doet Coby voor ons, onze geavanceerde cobot. Deze robot doet 80 procent van het grove schuurwerk. Intussen werken onze vakmensen aan de fijne afwerking. Na het schuren heeft de solid surface een zachte textuur en een mat uiterlijk.

Installeren is vakwerk

Het installeren, afwerken en repareren van marlan is een klus voor de professional. We noemen hen niet voor niets ‘solid fabricators’. Zij beschikken over specialistische kennis en apparatuur. Zo kunnen ze de solid surface-producten vakkundig installeren en naadloos met elkaar verbinden. Ook hebben ze cirkelzagen, sjablonen, zuignappen en klemmen bij zich om de solid surfaces te installeren.

Wist je dat solid surface is te bewerken als hout? Onze installateurs kunnen solid surface zagen, schuren en boren, als dat nodig is.

Marlan produceert al meer dan 35 jaar solid surface

Marlan is opgericht in 1986. De afgelopen jaren is er veel veranderd: we hebben verschillende eindproducten toegevoegd en het productieproces is gestroomlijnd en verduurzaamd. Ook is het basisrecept voor marlan solid surface sterk verbeterd in de jaren 90, in samenwerking met DSM. Het huidige recept wordt al 20 jaar gebruikt. Dit recept bewaren we uiteraard veilig in onze kluis op een geheime plek.

Benieuwd naar alle voordelen van marlan? Of wil je meteen een vrijblijvende offerte aanvragen voor jouw project? We bespreken graag de mogelijkheden.

© 2014 - 2024 Marlan® Solid Surface