mooi design

De voordelen van solid surface voor architecten

Als architect wil je kunnen ontwerpen zonder beperkingen. Met het gevoel dat alles wat je op papier bedenkt, ook echt kan worden gemaakt. Met solid surface wordt het mogelijk. Hoe dat kan? In dit blog lees je waarom en bespreken we de voordelen van solid surface voor architecten.

Solid surface: duurzaam oppervlaktemateriaal


Laten we beginnen met het materiaal zelf. Want wat is solid surface precies?

Solid surface is een duurzaam oppervlaktemateriaal. Het is een nieuwe generatie van gegoten of gespoten minerale polymeer-producten. Solid surface bestaat uit een mix van harsen met minerale vulstoffen op aluminiumbasis. Het lijkt op natuursteen, maar voelt niet koud aan.

Een kunststof keukenblad van solid surface

Solid surface is een homogeen materiaal en dus door en door hetzelfde – de buiten- en binnenkant zijn identiek. Het mengsel bevat aluminiumhydraat (ATH) vanwege de brandvertragende eigenschappen. Ook voegen we kleurdragers toe.

In iets meer dan 50 jaar tijd is solid surface uitgegroeid tot een populair bouwmateriaal. Gebruikers van over de hele wereld genieten van de toepassingsmogelijkheden. Op scholen, in ziekenhuizen, winkelcentra en de horeca – solid surface is ongekend veelzijdig. 

Niet zo gek dus dat ook steeds meer architecten van onze solid surface houden. Je kunt er namelijk alle kanten mee op.

Solid surface ziet er prachtig uit


Een van dé voordelen van solid surface voor architecten is hoe het materiaal eruit ziet. Solid surface is glad, beschikbaar in uiteenlopende kleuren en naar wens te vormen. Deze kenmerken geven jou als architect ultieme vrijheid in het creatieproces.

Solid surface-toepassingen die uit meerdere delen bestaan, zijn naadloos te verlijmen. Hierdoor wordt het creëren van grote objecten mogelijk. Denk aan een tafelblad van 10 meter of muurbekleding die doorgaat in het plafond. 

Driedimensionaal te vormen

Misschien wel het uniekste aspect van solid surface is dat het driedimensionaal is te vormen. Door het te verwarmen, wordt het flexibel en kneedbaar.

Dit maakt bijzondere vormen mogelijk. Wat te denken van een S-vormige ontvangstbalie? Of een vijfhoekig vrijstaand bad? Met solid surface is geen enkele geometrische vorm onmogelijk.

Kleur

Een ander voordeel van solid surface voor architecten is de flexibiliteit qua kleur. Je kunt -letterlijk- elke kleur kiezen die je wilt. 

Het bijzondere van solid surface is dat de kleur geen coating is, maar helemaal door het oppervlak gaat. Dit maakt het materiaal volledig homogeen. Solid surface verkleurt niet en eventuele oneffenheden zijn praktisch onzichtbaar.

Wist je dat marlan solid surface beschikbaar is in meer dan 60 kleuren?

Patroon

Dat solid surface verkrijgbaar is in uiteenlopende kleuren, maakt het geliefd bij architecten. Maar er is meer. Naast effen kleurtinten nemen de platen van solid surface ook patronen of korrels aan. Het bootst met gemak marmer en graniet na.

solid surface kleuren van marlan

Afwerking

Solid surface is breed toepasbaar. Van wc-ruimtes in winkelcentra en laboratoria tot aan luxe baden in boetiekhotels. Hoe je een materiaal ook toepast, elke situatie vraagt om een passende afwerking – van mat tot hoogglans.

Solid surface-producten, zoals een wastafel op maat, worden vaak mat afgewerkt. Dit geeft producten een luxe uitstraling. Op zoek naar een iets uitgesprokener design? Een kunststof keukenblad kan ook worden afgewerkt met glans.

Kwaliteit


Vergeleken met hout, marmer of beton is solid surface slijtvast en eenvoudig schoon te maken. Als architect weet je dat de eindgebruiker er weinig omkijken naar heeft. 

Duurzaam 

Veel solid surface-producten bevatten gerecycled materiaal. Dat materiaal bestaat meestal uit afvalstoffen die vrijkomen tijdens het productieproces. 

Ook marlan solid surface komt op een duurzame manier tot stand. We hebben er zelfs een cradle-to-cradlecertificering voor gekregen. We recyclen zo’n 25% van ons afval intern en brachten dankzij recente investeringen onze afvalproductie terug met zo’n 70%. Daarnaast draaien we volledig op zonne-energie.

Zonnepanelen op het dak van fabriek Marlan solid surface

Zonnepanelen op het dak van onze fabriek 

Niet-poreus

Wanneer je research doet naar solid surface, kom je keer op keer de term ‘niet-poreus’ tegen. Ook bij marlan. Maar wat bedoelen we daar precies mee?

Hoewel geen enkel oppervlak volledig niet-poreus kan zijn, is solid surface dat zo goed als mogelijk. Het is als een ondoordringbaar schild en gaat daardoor ontzettend lang mee. Er is nog geen waterdruppel tussen te krijgen, waardoor bijvoorbeeld bacteriën geen schijn van kans hebben. Dit in tegenstelling tot bij materialen als hout of natursteen.

Het niet-poreuze oppervlak en de afwerking maken solid surface praktisch resistent tegen bacteriën, schimmels en vlekken. Deze eigenschap maakt solid surface erg geschikt voor toepassingen in zorg- en horecagelegenheden, en andere omgevingen met strenge hygiëneregels. 

Onderhoud

We kunnen ons voorstellen dat je als architect continu afwegingen maakt tussen gebruiksgemak en esthetiek. Het resultaat moet er mooi uitzien, maar ook gebruiksvriendelijk tegelijk. Gelukkig hoef je met solid surface niet te kiezen. Ruimtes zien er geweldig uit en zijn eenvoudig in gebruik en onderhoud.

Solid surface is hufterproof. Alleen wanneer je er echt je best voor doet, kun je het beschadigen. En zelfs dan is er weinig aan de hand – we schuren het zo bij. Je ziet er niks meer van.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor jouw volgende project?

Button: ik neem contact op

© 2014 - 2024 Marlan® Solid Surface