schoon-keukenblad-van-solid-surface

Keukenblad: materialen en hun voor- en nadelen

Het keukenblad is vaak het eerste wat je ziet wanneer je de keuken binnenloopt. Of beter: het is het eerste wat opvalt. Keukenwerkbladen zijn er in zoveel varianten dat het soms lastig kiezen is. Daarbij heeft elk materiaal ook nog eens andere voor- en nadelen. Met dit blog helpen we je een handje. Zo weet jij welk keukenwerkblad het beste past bij jouw situatie.

Keukenblad-materiaal kiezen, dit zijn populaire soorten

Waar let je eigenlijk op bij het kiezen van een keukenwerkblad? Ten eerste moet het materiaal tegelijkertijd hygiënisch en onderhoudsvriendelijk zijn. Ook wil je dat het blad tegen een stootje kan. En wil je een werkblad op maat? Ook dan is het ene materiaal geschikter dan het andere. Hieronder lichten we een aantal populaire soorten keukenbladen toe en lees je welke voor- en nadelen ze hebben.

Solid surface

Solid surface is een populair materiaal voor keukenwerkbladen. Het heeft namelijk veel praktische voordelen. Zo is het materiaal niet poreus. Dit betekent dat water, andere vloeistoffen, bacteriën en schimmels zich niet aan het aanrechtblad kunnen hechten. Is het blad vies geworden? Je aanrecht is schoon in een handomdraai.

Een keukenblad moet perfect passen bij de rest van het interieur. Ook daar biedt solid surface een handig voordeel: we maken het in alle kleuren en structuren. Een marmerlook, effen kleur of bijzonder patroon – met marlan is vrijwel alles mogelijk. En omdat onze solid surface door en door hetzelfde is, kunnen interieurbouwers het bewerken als hardhout. Zelfs een kras is eenvoudig weg te schuren. Het is als een kunststof keukenblad, maar dan sterker en duurzamer.

Een design solid surface keukenblad

Aanrecht van graniet

Ook graniet is een veelgevraagd materiaal voor keukenwerkbladen. Vooral vanwege de luxe uitstraling en de dikte van het materiaal. Daarnaast is een granieten keukenblad hitte- en krasbestendig. Een nadeel van natuursteen is dat het poreus is. Vocht kan doordringen in het oppervlak en vlekken creëren die je niet meer wegkrijgt – iets wat in de gemiddelde keuken een risico met zich meebrengt.

Houten keukenblad

Hout is een prachtig materiaal met een natuurlijke uitstraling. Het heeft iets warms over zich en zorgt snel voor een gezellige sfeer in de keuken. Toch neemt de populariteit van houten werkbladen in de keuken de laatste jaren wat af. Want hoe mooi het ook is, hout is niet kras-, hitte- en vochtbestendig. Ook vlekken blijven vaak zichtbaar. Het aanbrengen van een beschermingslaag helpt, maar vereist wel het nodige jaarlijkse onderhoud.

Keramisch keukenwerkblad

Keramiek is een duurzaam en onderhoudsvrij materiaal. In tegenstelling tot hout is keramiek tot op zekere hoogte wél hitte-, vlek- en krasbestendig. Dit geldt met name voor de gepolijste versies. Niet elk keramieken oppervlak is hufterproof. Bij sommige varianten kunnen scherpe of zware voorwerpen scheuren veroorzaken. Wees ook voorzichtig bij het schoonmaken van keramiek: het materiaal kan niet goed tegen schuurmiddelen.

Dikte voor keukenwerkbladen

De dikte van een keukenwerkblad hangt af van het materiaal dat je kiest. En je persoonlijke voorkeur natuurlijk. In sommige keukens staat een dik keukenblad goed, terwijl in andere keukens een dun design beter tot zijn recht komt. De gemiddelde dikte van keukenbladen ligt tussen de 10 en 30 millimeter. De meeste keukenbladen van marlan zijn 12 millimeter dik. Onze dikste platen zijn 24 millimeter

Keukenwerkblad op maat

Zoek je een keukenblad op maat voor een nieuwe keuken? Marlan is al 30 jaar specialist op het gebied van maatwerkoplossingen. Interieurbouwers en architecten komen bij ons met de meest uiteenlopende aanvragen. Stiekem vinden we die het leukste. Gekke hoeken of uitsparingen voor de kookplaat zijn geen enkel probleem.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag een vrijblijvende offerte aan en we helpen je direct.

© 2014 - 2024 Marlan® Solid Surface