Solid Surface Douchevloer

Douchebak kiezen: materialen en vorm

Ontwerp je de douche van een compleet nieuwe badkamer? Heeft de huidige douche een upgrade nodig? Of het nu gaat om een particuliere woning, een camping of een zorginstelling – je ontkomt niet aan het kiezen van een geschikte douchebak of douchevloer. 

Moeite met kiezen door het grote aanbod? In dit blog lopen we de materialen en vormen bij langs. Zo helpen we je bij het kiezen van dit belangrijke onderdeel van de badkamer.

Kies je een hoge douchebak of lage douchevloer?


De keuze voor het type douchevloer is een belangrijke. Kies je voor een hoge douchebak of een lage douchevloer? 

Het grootste verschil is de rand. Een lage douchevloer is gelijk aan de badkamervloer en heeft geen rand. Marlan maakt dit type douchevloer volledig op maat. Een douche met zo’n vloer wordt daarom ook wel inloopdouche genoemd – je loopt er zo in. Deze ingebouwde douchevloer heeft een ruimtelijk effect op de badkamer.

Een hogere douchebak heeft een rand van gemiddeld 10-20 centimeter hoog. Dit type douchebak heeft wel altijd een duidelijke rand – je moet dus echt even op of in de bak stappen.

Of een douchebak of douchevloer beter past, hangt af van de badkamer.

Stel dat je een luxe badkamer inricht voor een vakantiehuis of hotel. In dat geval kiezen mensen vaak voor een douchevloer. Het strak overlopen van de badkamervloer naar de douchevloer heeft een luxe uitstraling die goed past bij hospitality.

Luxe douchebak op maat van solid surface

Een luxe douchevloer van solid surface 

Daarnaast is een lage douchevloer praktisch. Mensen die slecht ter been zijn, stappen zonder een rand gemakkelijk de douche in. Bij een hoge douchebak gaat dat vaak toch wat lastiger. Hierdoor zijn vlakke douchevloeren een geschikte toepassing in verzorgingshuizen of ziekenhuizen.

Een hogere douchebak vergt soms wel minder installatietijd. Dit komt doordat de afvoer al in de douchebak verwerkt zit. Bij een vlakke douchevloer moet de afvoer nog in de vloer worden gemonteerd. Platen van marlan zijn 24 millimeter dik en we produceren de afdekplaat in dezelfde kleur.

Soorten materialen voor de douchebak


Douchebakken en douchevloeren zijn in verschillende materialen verkrijgbaar. De populairste materialen zijn acryl, keramiek, geëmailleerd staal en
solid surface

Douchebak in acryl

Acryl is een vorm van kunststof. Het materiaal werkt isolerend, waardoor het niet koud aanvoelt aan je voeten. Ook is het goedkoop – een goed argument als je met een beperkt budget werkt. Toch kent acryl ook nadelen. Na verloop van tijd kunnen er zichtbare scheuren optreden en verliest het materiaal zijn glans (dof). Bij veelvuldig verbruik, zoals op campings of in hotels, versnelt dit proces behoorlijk.

Douchebak in keramiek

Keramiek is krasbestendiger dan acryl en het materiaal gaat lang mee. Een nadeel van keramiek is dat het koud aanvoelt – in de badkamer niet altijd prettig. Ook is keramiek vrij zwaar.

Douchebak in geëmailleerd staal

Geëmailleerd staal is een combinatie van staal en glas. Het is krasbestendig en zeer sterk – scheuren treden normaal gesproken niet snel op. Let wel op: wanneer je een nagelknipper of zwaarder scheermesje op geëmailleerd staal vallen, kunnen er kleine stukjes staal afbreken.

Douchebak in solid surface

Solid surface is een hoogwaardige kunststof met een luxe uitstraling. Bacteriën en schimmels kunnen zich door het niet-poreuze oppervlak niet hechten aan de douchebak. Hoe intensief je solid surface ook gebruikt, het materiaal verliest zijn kleur of glans nooit. Door het maatwerk van marlan solid surface ligt de investering gemiddeld hoger dan bij acryl. Wel krijg je er een duurzame douchevloer voor terug die jarenlang mooi blijft. 

Douchevloer vormen en afmetingen


Of het nu gaat om een grote of kleine badkamer, er is altijd een passende douchevloer of douchebak te vinden. De meest voorkomende vormen zijn rechthoeken of vierkanten, kwartrond of een vijfhoek. Ondanks de mogelijkheden, zijn dit nog wel traditionele afmetingen.

Sommige situaties vragen om maatwerk. Zit er bijvoorbeeld een gekke hoek in de badkamer? Of moet het douche-oppervlak extra ruim zijn? In zo’n geval biedt een solid surface douchebak uitkomst. Dit materiaal kan in elke wensbare vorm worden gegoten.

Solid surface douchevloer met gekke hoek

Op maat gemaakte solid surface douchevloer met uitsparing 

Daarnaast is het naadloos te verlijmen. Ook al lijm je meerdere platen aan elkaar vast, het geheel lijkt uit één deel te bestaan. Hierdoor heb je ook geen risico op lekkages.

Kiezen uit verschillende kleuren

Kleur speelt een steeds grotere rol in de badkamer. Al was het maar omdat het onze gemoedstoestand beïnvloedt. Mensen willen in de badkamer echt even tot rust komen – de juiste kleuren helpen daarbij. Wil je dat de douchevloer naadloos aansluit bij een hotel chic badkamerinterieur? Donkergrijs, zwart, maar ook een marmerlook past daar goed bij. Liever een interieur dat modern combineert met retro? Met een douchebak in terrazzo of een pastelkleur zit je altijd goed. Gelukkig kunnen we marlan-kleuren passend maken voor iedere gewenste stijl.

Meer weten over onze douchevloeren op maat?

Marlan produceert hoge kwaliteit douchevloeren op maat. Dit doen we voor klanten in uiteenlopende sectoren. Van particuliere projecten tot aan hospitality en de gezondheidszorg.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van solid surface in de badkamer? Neem dan even contact met ons op. Wij denken graag met je mee.

Button: ik neem contact op

© 2014 - 2024 Marlan® Solid Surface